babian.se
 
omslag

Valår, hurra!

Jaha. Så var det valår igen. Valfläsket dallrar på alla fronter.

Det är ett ovanligt ospännande valår. Moderaterna använder folkhemsretorik och sossarna fortsätter sin glidning högerut. De två blocken (höger och mitten) har sällan verkat så nära varandra.

Inga av de etablerade partierna verkar komma med några större överraskningar. De som kanske kan ge lite krydda till hela soppan är väl bubblarna - de nya partier som aspirerar på att komma in i den parlamentariska gemenskapen.

Intressantast är kanske Feministiskt initiativ. När de flesta partier kallade sig feminister mest för att oskadliggöra en växande rörelse, kom det ett parti som faktiskt lade kraft bakom de feministiska slagorden.

Självklart blev backlashen hård. En hårdvinklad dokumentär med lösryckta citat, öppnade dammluckorna för alla dem som inte vågat kritisera feminismen när den var politiskt korrekt. När tongivande personer i partiet sedan visade sig vara queer-feminister gick reaktionen helt över styr.

Feministiskt initiativ blandar en anti-patriarkal analys med andra perspektiv som sexuell läggning, funktionshinder och etnicitet. De kan bli ett givande tillskott till politiken. Samtidigt kan givetvis inte babian.se rekommendera sina läsare att rösta på ett visst parti, särskilt inte ett parti vars företrädare uttryckligen tar avstånd från klasskamp.

Hur som helst: Kom ihåg att politik är mycket mer än bara att rösta var fjärde år.

Adam Boman
Chefsideolog


babian.se nummer 3, juli 2006
Omslag av Julia Thorell
Redaktion: Adam Boman och Mikael Sol
© Copyright 2006 babian.se och respektive upphovsman